Perspektivet - Juli 2024

Sommerutgaven av nyhetsbrevet er på plass, og som sommerværet i Norge er den kort.
Sommeren pleide å være en rolig tid i vår bransje, men ikke i år. Ikke nok med Crowdstrike-tabben som lammet halve kloden, men det har vært nok av lekkasjer og hendelser til å fylle flere nyhetsbrev. Men jeg hadde ferie.

Teknisk gjeld i SaaS-applikasjoner

Lenge har Software-as-a-Service (SaaS) vært ensbetydende med moderne applikasjoner, som ikke er tyngdet av teknisk gjeld, slik det var/er tilfelle med on-prem-programvareløsninger.

Men Wolfgang Goerlich påpeker at SaaS-applikasjoner vil møte utfordringer i tiden fremover. Han peker spesielt på personellmangel som en akilleshæl for SaaS-selskaper, de er rett og slett ikke rustet godt nok på cybersikkerhet. Personlig tror jeg også at teknisk gjeld (utdaterte komponenter) vil begynne å dukke opp i eldre SaaS-applikasjoner som kanskje har vært mer opptatt av å vokse enn å modernisere stacken de benytter.

Skylder millioner – nå er SaaS-huset konkurs: – Vi har ingen kommentarer - Digi*

Paywall *

FUD and loading i ferien

Når sommeren ankommer, så ankommer også alle mulige guider om hvordan du skal oppføre deg om sommeren. Telenor hadde reklame om hvordan man kan holde seg sikker i ferien. Noe de advarte mot var «juice jacking», men jeg finner ingen eksempler på at dette har skjedd. Jeg spurte også rundt, og ingen hadde hørt om faktiske tilfeller av dette. Kanskje på tide å ta FUD ut av reklamen, Telenor?

Anbefalt lesing

How a North Korean Fake IT Worker Tried to Infiltrate Us | KnowBe4

KnowBe4 oppdaget merkelig aktivitet fra en nyansatt, når SOC følger dette opp ble det avdekket at den ansatte ikke eksisterer og at Nord Korea har infiltrert selskapet.

Pressure Grows in Congress to Treat Crypto Investigator Tigran Gambaryan, Jailed in Nigeria, as a Hostage | Wired

Tigran Gambaryan var en etterforsker for det amerikanske skattevesenet (IRS), som figurerte i boken "Tracers in the Dark" av Andy Greenberg, som nå jobber for cryptoselskapet Binance. Han ble arrestert i februar etter en en invitasjon fra den Nigerianske staten. Nå føler flere i kongressen at regjeringen i USA må involvere seg i saken, som egentlig er en kidnapping.

How the Rise of the Camera Launched a Fight to Protect Gilded Age Americans' Privacy | Smithsonian

En interessant artikkel om hvordan fotografiets inntog kan sies å markere starten på det vi nå kjenner som personvern. Jeg kan også anbefale "The Right to Privacy" skrevet av Warren og Brandeis. Deres artikkel, som ble publisert i desember 1890, er en pionerartikkel innen personvern.

Police allege 'evil twin' of in-flight Wi-Fi used to steal passenger's credentials | The Register

Selv om ingen hadde hørt om «juice jacking», kan vi fortsatt si at falske aksesspunkter fortsatt er en ting, også på fly.

Anbefalt nyhetsbrev

The true story -- as best I can remember -- of the origin of Mosaic and Netscape | Marc Andreessen Substack
Marc Andreessen, som jobbet med Mosiac og Netscape, forteller historien, slikt som han husker det, om starten på det som vi kjenner som "internett" i dag.

Subscribe to Perspektivet

Sign up now to get access to the library of members-only issues.
Jamie Larson
Subscribe